روغن کانولا

روغن کانولا ، مفید یا مضر؟

روغن کانولا و هر آنچه درمورد آن باید بدانید

روغن کانولا

هنگامی که صحبت روغن کانولا به میان می آید عده ای آن را بعنوان یک ماده سالم میبینند و عده ای آن را کاملا مضر و بی فایده می دانند و دو دیدگاه افراط گرایانه نسبت به این روغن به وجود می آید.

 

از یک سو معترضان ادعا میکنند که این روغن بسیار سمی و حاوی گاز خردل (عامل جنگ های شیمیایی) است که موجب جنون گاوی تا نابینایی میشود.

 

از سوی دیگر طرفداران این روغن معتقدند که روغن کانولا یکی از سالم ترین روغن های موجود در این سیاره است زیرا دارای امگا 3 و همچنین میزان کم چربی های اشباع و منبع غنی از اسیداولئیک است.

 

روغن کانولا یک محصول اصلاح ژنتیکی شده و اختراع کانادایی است که توسط دولت کانادا حمایت میشود.

 

تولید آن ارزان است و بسیاری از غذا های بسته بندی و فرآوری شده را شامل میشود.

 

روغن کانولا برای اولین بار در اوایل دهه 1970 به عنوان روغن طبیعی ساخته شد.

 

اما در سال 1995، Monsanto نسخه اصلاح شده ژنتیکی روغن کانولا را ایجاد کرد.

 

در سال 2005 ، مصرف روغن کانولای اصلاح شده ژنتیکی شده در امریکا 87 درصد رشد کرد. و تا سال 2009، 90 درصد از محصولات کانادایی به صورت ژنتیکی مهندسی شد.

 

 

روغن کانولا چیست؟

روغن کانولا از دانه های rapeseed درست میشوند که یکی از اعضای خانواده خردل است.

 

روغن کانولا حاوی میزان زیادی اسید اوروئیک است که برای سلامتی مضر است .

 

نام روغن کانولا از ترکیب دو کلمه Canada و Ola (به معنی روغن) است.

روغن کانولا به عنوان یک روغن صنعتی در شمع ها، صابون ها، رژلب، چرب کننده ها، روان کننده ها، جوهر، سوخت های زیستی و حتی حشره کش ها مورد استفاده قرار می گیرد.

هنگامی که کشف کردند که چگونه این روغن را به طور ژنتیکی اصلاح کنند از آن به عنوان یک محصول خوراکی استفاده کردند.

 

از این رو، آن را بعنوان یک روغن شگفت انگیز، که چربی اشباع شده کمی دارد و منبع اسیدهای چرب امگا 3 در بازار عرضه کردند.

 

اما نسخه های هیبرید و اصلاح شده فعلی مضرات زیادی برای سلامتی دارند.

 

 

چرا روغن کانولا برای شما بد است؟

در اصل، روغن کانولا ممکن است تاثیرات منفی زیادی بر سلامت شما نداشته باشد. اما به دو دلیل اصلی، امروزه اکثر روغن های کانولا می توانند برای بدن شما بسیار مضر باشند:

1- بیش از 90 درصد روغن های کانولا از نظر ژنتیکی اصلاح شده است.

2- روغن کانولا یک روغن تصفیه شده است که اغلب به صورت جزئی هیدروژنه شده است تا ثبات آن را افزایش دهند و این برای سلامتی مفید نیست.

 

همانند تمام روغن های گیاهی مدرن، مانند روغن کانولا از طریق فرآیند پالایش، سفید کردن و رقیق کردن تحت دماهای بالا و با ترکیب مواد شیمیایی تهیه میشوند.

 

از آنجا که روغن کانولا حاوی میزان زیاد اسیدهای چرب امگا 3 است و وقتی در معرض اکسیژن و حرارت بالا قرار میگیرد به راحتی فاسد میشود و بوی بد میگیرد که باید آن را گندزدایی نمود.

 

فرآیند گندزدایی استاندارد میزان زیادی از پروتئین های اسیدهای چرب امگا 3 را به اسیدهای چرب ترانس تبدیل میکند.

 

اگرچه که دولت کانادا در لیست محتوای روغن کانولا میزان اسید های ترانس را حداقل 0.2 درصد اعلام نموده اما تحقیقات در دانشگاه فلوریدا نشان داده میزان اسیدهای ترانس به بیش از 4.6 درصد میرسد.

 

متاسفانه مصرف کننده هیچ نشانه ای از وجود اسید های چرب ترانس در روغن کانولا مشاهده نمی کند زیرا در برچسب محتوای آن ذکر نشده است.

 

خطرات روغن های کانولا

روغن کانولا
1- مشکلات کبدی و کلیوی

اکثر روغن های کانولای تولید شده امروزه از لحاظ ژنتیکی اصلاح شده است و عوارض جانبی غذاهای اصلاح ژنتیکی زیاد است .

 

در بررسی انجام شده در دانشگاه علوم محیط زیست اروپا ، 19 مطالعه روی پستانداران انجام شد که از طریق سویا و ذرت اصلاح ژنتیکی شده تغذیه شدند.

 

در طی 90 روز نتیجه گرفتند که درصورت مصرف مواد اصلاح ژنتیکی شده مشکلات کبدی و کلیوی رخ میدهد.

 

2- باعث مشکلات قلبی میشود

روغن کانولا یک روغن تک اشباع نشده و سرشار از اوروئیک اسید است.

 

اوروئیک اسید یک اسید چرب است که موجب آسیب قلب میشود.

 

همچنین یکی از عوامل اصلی ابتلا به بیماری کشان می باشد که با ضایعات فیبروتیک قلب ظاهر می شود.

 

عامل این بیماری کمبود سلنیم در رژیم غذایی همزمان با انتقال نوعی ویروس است.

 

این بیماری اغلب کودکان و زنان را درگیر می‌کند، مطالعات نشان داده اند در مناطقی که مردم مستعد ابتلا به بیماری کشان هستند، نه تنها سطح سلنیوم آنها پایین است بلکه سطح اسید اوروئیک آنها هم بالا است.

 

روغن های گیاهی هیدروژنه مانند کانولا همچنین به عنوان عوامل خطرناک برای بیماری های قلبی عروقی شناخته شده اند.

 

3- فشار خون و احتمال بروز سکته

مطالعات قبلی بر نمونه های حیوانی نشان داده است که مصرف روغن کانولا و برخی از انواع دیگر روغن های گیاهی طول عمر آنها را با افزایش فشار خون کاهش می دهد.

 

تحقیقات انجام شده نشان داده که موش های مبتلا به فشار خون وقتی از روغن کانولا به عنوان تنها منبع چربی استفاده کردند به سکته مغزی مبتلا شده و زودتر فوت میکنند.

 

مطالعه دیگری در سال 2000 بر نمونه حیوانی در مجله Toxicology Letters منتشر شد.

 

این مطالعه به طور خاص به بررسی اثرات روغن کانولا بر زمان انعقاد خون و مدت زمان لازم برای لخته شدن خون در افراد مبتلا به سکته مغزی پرداخت.

 

نتایج این مطالعه نشان داد که به علت کاهش زمان انعقاد خون ناشی از مصرف روغن کانولا .

 

افزایش شکنندگی در غشاء گلبول های قرمز خون و امکان سکته مغزی در نمونه هایی که مستعد سکته هستند، وجود دارد.

 

 

4- می تواند رشد طبیعی را متوقف کند

تا همین اواخر استفاده از کانولا برای کودکان قانونی نبود . اوروئیک اسید موجود در کانولا برای کودکان مضر است.

 

FDA قبلا مصرف کانولا برای بچه ها را غیر قانونی اعلام کرده بود. اما در چند سال اخیر به لیست مواد سالم اضافه شده.

 

5-افزایش مصرف چربی های ناسالم ترانس

بر اساس یک مطالعه منتشر شده در مجله Lipids ، روغن کانولا ، حاوی حدود 0.56٪ تا 4.2٪ از کل اسیدهای چرب می باشد.

 

وقتی روغن کانولا هیدروژنه میشود سطح چربی های ترانس آن افزایش میابد.

 

چربی های ترانس گروهی از چربی های اشباع نشده هستند.

 

که باعث کاهش کلسترول خوب خون و افزایش کلسترول بد خون می شوند.

اسیدهای چرب ترانس از محصولات فرآوری شده غذایی خطرناک تر هستند و به شدت سلامتی انسان را به خطر می اندازند.

 

 

 عوارض جانبی مصرف مواد غذایی اصلاح ژنتیکی شده

ارتباط بین مواد اصلاح ژنتیکی شده و مشکلات کبدی و کلیوی را قبلا ذکر کردیم .

 

اما به همین جا ختم نمیشود بر اساس مرکز ایمنی مواد غذایی نگرانی های جدی دیگری در مورد اثرات منفی آن ها وجود دارد از جمله:

 

 

جایگزین های کانولا

 

1-روغن نارگیل

بهترین روغن نارگیل cold-pressed و خالص آن است. روغن های نارگیل تصفیه شده را نخرید. آستانه حرارتی بالا دارد و حاوی اسیدهای چرب متوسط زنجیره ای است که میتواند به کاهش چربی و بهبود عملکرد سیستم عصبی تان کمک کند. همچنین این روغن یکی از خوراکی های اصلی در رژیم های کم کربوهیدرات مثل رژیم غذایی کتوژنیک می باشد

 

 

2-روغن زیتون

مردم اغلب روغن کانولا را با روغن زیتون مقایسه می کنند که البته روغن زیتون همیشه برنده است .

 

البته من آن را به عنوان اولین گزینه برای پخت و پز توصیه نمی کنم چرا که نقطه دود پایینی دارد ، اما مزایای روغن زیتون فوق العاده است و قلب رژیم غذایی مدیترانه ای است.

 

سعی کنید در موقع خرید روغن زیتون به شیشه آن توجه کنید.

 

روغن هایی که در شیشه های تیره نگه داری می شوند ماندگاری بالایی دارند.

 

روغن زیتون برای سالادهای خانگی و یا پخت سبزیجات مناسب است.

 

 

3- Red palm oil روغن پالم قرمز

این روغن از میوه نخل ساخته شده است و در حالت تصفیه نشده سرشار از ویتامین E و بتاکاروتن است.

 

درحرارت بالا پایدار است و برای پخت و پز عالی است.

 

 

 

 

آمار تغدیه ای روغن کانولا

یک فنجان روغن کانولا شامل :

1927 کالری

218 گرم چربی

16.1 گرم چربی اشباع شده

0.9 گرم ترانس چرب است، اما گزارش های دیگر ادعا می کنند که خیلی بیشتر است

155 میکروگرم ویتامین K

38.1 میلی گرم ویتامین E

 

مشخصات اسید چرب روغن کانولا

چربی اشباع شده: 16.1 گرم

چربی تک اشباع نشده : 138 گرم

چربی های چند اشباع نشده : 61.4 گرم

اسیدهای چرب امگا 3: 5018 یا 19921 میلی گرم بسته به منبع

اسیدهای چرب امگا -6: 40646 میلی گرم

 

 

 

 

 

تاریخچه روغن کانولا و نحوه تولید روغن کانولا

روغن کانولا

روغن کانولا به عنوان یک جایگزینی سالم و مقرون به صرفه برای چربی های اشباع شده تولید شد.

 

این چربی های اشباع شده اغلب در روغن های پخت و پز وجود دارند و برای سلامت قلب مضرند.

 

بسیاری از گزارشات مبنی بر این بود که این چربی ها بیشتر در روغن ذرت و سویا موجودند.

تولید کنندگان مواد غذایی جستجو و آزمایش کردند و روغن کانولا راکشف کردند که روغنی تک اشباع نشده است.

 

مشکل اصلی این دانه (rapeseed) میزان زیاد اسید اوروئیک آن است و همچنین خردل که با آسیب قلبی رابطه دارد.

 

علی الخصوص بیماری keshan .

تولید کنندگان مواد غذایی در سفرهای خود به تصفیه دانه rapseed و روغن کانولا ادامه دادند .

 

در نتیجه یک فرمول در اواخر دهه 1970 به دست آوردند تا دانه rapeseed را با تقسیم بذر دستکاری کنند.

 

با این تحقیقات به گفته خودشان روغنی با اسید اوروئیک کمتر و اسید اولئیک بالاتر تولید کردند.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *