خواص زیره در تقویت سیستم ایمنی بدن و بهبود هضم

دانه زیره یک دانه خشک از گیاه Cuminum cyminum است که از خانواده جعفری به حساب می آید. دانه زیره بیشتر در شرق مدیترانه یافت می شود. اما امروزه در آشپزی فرهنگ های مختلف از آنها استفاده می شود. زیره همچنین به عنوان یک گیاه دارویی سنتی شناخته می شود.یکی از خواص زیره این است که توانایی درمان عفونت ها و کمک به عملکرد سیستم گوارشی را دارد.


دانه زیره زرد رنگ مایل به قهوه است که سطحی صاف و مستطیل شکل دارد. این دانه ها به علت عطر و طعم خاص خود به عنوان ادویه در پخت و پز استفاده می شوند. وقتی دانه زیره را به غذای خود اضافه می کنید یک طعم گرم و هیجان انگیز را احساس می کنید.

 

از زیره می توانید در پخت و پز غذاهای گوشتی، سوپ ها و انواع برنج استفاده کنید. اما استفاده از دانه زیره فقط به خاطر طعم و عطر آن نیست. بلکه  خواص درمانی بسیاری در این دانه نهفته است. هندیان باستان دانه زیره را با نام Jira می شناسند. Jira به معنای خوراکی ای است که به روند هضم کمک می کند. امروزه خواص زیره برای بهبود بیماری های قلبی، انواع التهابات، هموروئید، بی خوابی، ضعف سیستم ایمنی، استفراغ و بیماری های ویروسی به اثبات رسیده است.

 

اطلاعات تغذیه ای دانه زیره

زیره یک منبع فوق العاده از فیبر است. همچنین اجزای تشکیل دهنده اصلی آن cuminaldehyde، cymene، terpenoids هستند. همچنین آهن، کلسیم، ویتامین های گروه B، ویتامین های آنتی اکسیدانی به خوبی در دانه زیره یافت می شوند. یک قاشق غذاخوری زیره دارای اطلاعات تغذیه ای به شرح زیر است:

 

-22 کالری

-1 گرم چربی

-0 گرم کلسترول

-10 میلی گرم سدیم

-3 گرم کربوهیدرات

-1 گرم فیبر

-0 گرم قند

-1 گرم پروتئین

-76 واحد ویتامین A که 2 درصد از نیاز روزانه بدن را تشکیل می دهد

-0.5 میلی گرم ویتامین C که 1 درصد از نیاز روزانه بدن را تشکیل می دهد

-0.2 میلی گرم ویتامین E که 1 درصد از نیاز روزانه بدن را تشکیل می دهد

-0.1 میلی گرم تیامین که 1 درصد از نیاز روزانه بدن را تشکیل می دهد

-0.3 میلی گرم نیاسین که 1 درصد از نیاز روزانه بدن را تشکیل می دهد

-0.1 میلی گرم ریبوفلاوین که 1 درصد از نیاز روزانه بدن را تشکیل می دهد

-4 میلی گرم آهن که 22 درصد از نیاز روزانه بدن را تشکیل می دهد

-0.2 میلی گرم منگنز که 10 درصد از نیاز روزانه بدن را تشکیل می دهد

-56 میلی گرم کلسیم که 6 درصد از نیاز روزانه بدن را تشکیل می دهد

-22 میلی گرم منیزیم که 5 درصد از نیاز روزانه بدن را تشکیل می دهد

-30 میلی گرم فسفر که 3 درصد از نیاز روزانه بدن را تشکیل می دهد

-107 میلی گرم پتاسیم 3 درصد از نیاز روزانه بدن را تشکیل می دهد

-0.1 میلی گرم مس 3 درصد از نیاز روزانه بدن را تشکیل می دهد

-0.3 میلی گرم زینک 2 درصد از نیاز روزانه بدن را تشکیل می دهد

 

 

 

11 مورد از خواص زیره

همانطور که گفته شد علاوه بر طعم و عطر دلنشین ، خواص زیره بسیار زیاد است. در اینجا به 11 مورد از مهم ترین خواص زیره اشاره شده است.

 

 

 

1-هضم غذا

Thymol یک ترکیب موجود در  دانه زیره است که غده ها را تحریک می کند تا اسیدها، صفرا و آنزیم ها را ترشح کنند. این فرآیند به بهبود عملکرد سیستم هضم در بدن و هضم راحت تر غذا کمک می کند. هموروئید نیز یک بیماری ناخوشایند است که به علت افزایش فشار روی رگ های آنون و رکتوم ایجاد می شود و 75 درصد افراد در طول دوران زندگی خود هموروئید را تجربه می کنند.(1)

این فشار روی رگ ها موجب می شود تا دفع مدفوع همراه با درد و خونریزی باشد. یکی از دلایل اصلی ایجاد هموروئید یبوست است. به همین دلیل است که دانه زیره به علت داشتن فیبر فراوان می تواند روند هضم را بهبود بخشد و هموروئید را به صورت طبیعی درمان کند. همچنین از جمله خواص زیره می توان به  خواص ضدانگلی و ضدمیکروبی آن اشاره کرد. پس اگر عفونتی در سیستم گوارشی وجود داشته باشد که موجب ایجاد هموروئید شود زیره به خوبی می تواند این عفونت ها را برطرف نماید.

 

 

 

2-تقویت سیستم ایمنی بدن

ویتامین C موجود در زیره موحب می شود تا این خوراکی به عنوان یکی از قوی ترین مواد غذای برای تقویت کننده های سیستم ایمنی شناخته شود. استرس یکی از مواردی است که موجب ایجاد ضعف در سیستم ایمنی می شود که ما با مصرف ویتامین C می توانیم آسیب های ناشی از این استرس را که بر سیستم ایمنی بدن تاثیر منفی می گذارد کاهش دهیم. ویتامین C همچنین توانایی مبارزه با انواع التهابات، کاهش فشارخون، کاهش ریسک ابتلا به سکته مغزی و قلبی و پیشگیری از ابتلا به سرطان را دارد.

 

 

 

3-درمان اختلالات تنفسی

دانه زیره به عنوان یک ماده ضد انعقادی عمل می کند. مانع تجمع موکوس یا خلط در راه های تنفسی و ریه ها می شود و به عنوان یک ضد عفونی کننده طبیعی کار می کند. بنابراین هنگامی که مخاط از راه های تنفسی پاکسازی شود دانه زیره می توانند سیستم تنفسی را ضدعفونی کنند.بطور مثال آسم یک بیماری تنفسی است که موجب تجمع مخاط در راه های تنفسی می شود و در روند تنفس طبیعی اختلال ایجاد می کند. که از عوامل اصلی ایجاد این بیماری آلودگی، چاقی، استرس، آلرژی و عدم توازن هورمونی است و یکی از خواص زیره درمان طبیعی بیماری آسم است.

 

 

 

خواص زیره

 

 

 

4-حفظ سلامت پوست

ویتامین E موجود در زیره نقش آنتی اکسیدان را ایفا می کند. ویتامین E  به تقویت دیواره مویرگی پوست و همچنین افزایش رطوبت و حفظ خاصیت ارتجاعی پوست کمک می کند و همانند یک داروی ضدپیری طبیعی عمل می کند. مطالعات نشان داده است که ویتامین E به کاهش التهابات پوست و بدن و همچنین جلوگیری از چین و چروک پوست کمک به سزایی می کند. یکی دیگر از خواص زیره خواص آنتی اکسیدانی آن است که به افرادی که در معرض آلودگی ها قرار دارند و یا زمان زیادی را زیر اشعه مستقیم خورشید سپری می کنند کمک می کند تا از پوست خود در مقابل آسیب ها محافظت کند.

ویتامین E و ویتامین C هردو از پوست در برابر اشعه UV محافظت می کنند و به عنوان یک درمان طبیعی برای اگزما و آکنه به حساب می آیند. یکی دیگر از خواص ویتامین E تسریع روند آسیب دیدگی های پوستی است. چراکه می تواند سرعت تکثیر سلولی را افزایش دهد و زمان بهبود زخم ها را کاهش دهد و کاری کند تا پوست شما سالمتر و جوان تر به نظر برسد. خواص ضدمیکروبی و ضدباکتریایی زیره نیز مانع بروز بیماری های پوستی می شود.

 

 

5-درمان بی خوابی

بسیاری از ما ممکن است بی خوابی را تجربه کرده باشیم. اما بسیاری از افراد برای مدت طولانی با آن دست و پنجه نرم می کنند. عوامل اصلی ایجاد بی خوابی استرس، مشکلات هضم، اثرات جانبی داروها و احساس درد هستند. خوشبختانه با مصرف صحیح ویتامین ها خصوصا ویتامین های گروه B و همچنین بهبود رژیم غذایی برای داشتن هضم بهتر می توان بی خوابی را بدون دارو درمان کرد. زیره با بهبود روند هضم و کاهش نفخ به شما کمک می کند تا خواب آرام تری داشته باشید.

 

 

6-پیشگیری از دیابت

دانه زیره توانایی پیشگیری از دیابت را دارد و می تواند ریسک hypoglycemia یا قندخون پایین را کاهش می دهد. hypoglycemia با نشانه هایی ازجمله عرق کردن، ضعف، سردرگمی، از دست دادن هوشیاری همراه است. خطر ابتلا به hypoglycemia در افرادی که الکل مصرف می کنند بیشتر است. hypoglycemia به معنای پایین افتادن قندخون به زیر 60 میلی گرم بر دسی لیتر گفته می شود. در یک مقاله منتشر شده در سال 2005 که توسط مجله کشاورزی و غذا منتشر شد مشخص شد که cuminaldehyde موجود در زیره  به عنوان یک ترکیب ضد دیابتی به تنظیم میزان قندخون کمک می کند.(2)

 

 

 

7-خواص ضدویروسی و ضدباکتریایی

یکی دیگر از خواص زیره توانایی آن در از بین بردن ویروس ها و بیماری هاست و می تواند از بیماری های ویروسی مثل سرماخوردگی و آنفلوآنزا پیشگیری کند. درنتیجه یک تحقیق دانه های زیره در برابر E.coli مورد آزمایش قرار گرفتند. E.coli نوعی باکتری است که بطور معمول در روده انسان ها و حیوانات زندگی می کند. اکثر گونه های E.coli خطرناک نیستند و موجب اسهال کوتاه مدت می شوند اما برخی از گونه های قدرتمند آن می توانند موجب درد شدید در شکم، اسهال خونی و استفراغ شوند. نتیجه این تحقیق مشخص کرد که زیره توانایی از بین بردن E.coli را داراست.(3)

 

8-منبع غنی آهن

آهن نقش مهمی در بدن ایفا می کند. کبد، مغز و استخوان برای عملکرد صحیح به آهن نیاز دارند. بدون وجود آهن سلول های اصلی در عضلات که میوگلوبین نامیده می شوند، نمی توانند اکسیژن را ذخیره کنند و بدون اکسیژن این سلول ها نمی توانند عملکرد صحیح داشته باشند. در نتیجه ما با ضعف و اسپاسم عضلانی مواجه می شویم. مغز انسان همچنین برای انجام فعالیت های روزانه خود به اکسیژن نیاز دارد. در صورتی که اکسیژن کافی به مغز نرسد ما دچار ضعف حافظه و اختلالات یادگیری می شویم. به همین دلیل است که خوراکی های سرشار از آهن مثل زیره ریسک ابتلا به بیماری های مغزی مثل آلزایمر را کاهش می دهد.

دانه زیره یک ماده غذایی فوق العاده برای افرادی است که به آنمی دچار هستند. آنمی زمانی به وجود می آید که سلول های هموگلوبین نتواند اکسیژن را در سراسر بدن حمل کند. وقتی اکسیژن کافی به سلول ها و بافت های بدن نرسد ما احساس ضعف و خستگی می کنیم. به همین دلیل است که آهن موجود در زیره به عنوان یک درمان طبیعی برای آنمی به حساب می آید و با نشانه هایی مثل خستگی، اضطراب و بی حالی مبارزه می کند.

 

 

9-منبع غنی از کلسیم و مبارزه با پوکی استخوان

کلسیم در بدن مسئول انتقال پیام های عصبی، لخته شدن خون، ترشح منظم هورمون ها، کاهش فشارخون و انقباض ماهیچه ها می باشد. خوراکی های سرشار از کلسیم مثل زیره برای نوجوانان و جوانان در 20 سال اول زندگی حیاتی است. چراکه در این زمان استخوان ها شکل می گیرند و استحکام آن ها افزایش می یابد و بدن در حال افزایش تراکم استخوان است.

هرچه تراکم استخوان ها در بدن بیشتر باشد ریسک ابتلا به پوکی استخوان یا از دست دادن تراکم استخوانی در سنین بالاتر کمتر می شود. پوکی استخوان زمانی اتفاق می افتد که حفره های کوچکی در بافت استخوان ایجاد شود که می تواند منجر به شکستگی و درد استخوانی شود. یکی از دلایل ایجاد پوکی استخوان عدم دریافت مواد مغذی به اندازه کافیست. با پیروی از یک رژیم غذایی سرشار از کلسیم شما می توانید ریسک ابتلا به این بیماری را کاهش دهید.

 

10-خاصیت سم زدایی بدن

اجزای تشکیل دهنده زیره مثل cuminaldehyde، thymol، و phosphorus به خوبی بدن را سم زدایی می کنند. phosphorus برای دفع اوره از بدن و عملکرد صحیح کلیه ها ضروری ست. درحقیقت برای سم زدایی بدن تنظیم سطح اوریک اسید، سدیم و آب در بدن به عملکرد صحیح سایر ارگان ها مثل سیستم هضم ما به الکترولیت هایی مثل phosphorus، پتاسیم و منیزیم نیاز داریم.

 

 

11-پیشگیری از ابتلا به سرطان

 از دیگر خواص زیره می توان به خواص ضد سرطانی آن اشاره کرد که به علت وجود ویتامین های C و A در دانه زیره این خوراکی فوق العاده خواص ضدسرطانی دارد. بطور مثال ویتامین A به عنوان یک ماده طبیعی برای تقویت سیستم ایمنی شناخته می شود. که از ایجاد استرس اکسیداتیو جلوگیری می کند. براساس یک مطالعه انجام شده در دانشگاه یورک ویتامین A می تواند از بروز انواع مختلفی از سرطان جلوگیری کند (4).

 به لطف این خواص زیره این ویتامین در کنترل سلول های malignant در بدن بسیار موثر است. بر اساس یک تحقیق انجام شده در سال 2007 که توسط مجله تغذیه بالینی منتشر شد نشان داد که مصرف زیاد ویتامین A و رتینول ریسک ابتلا به سرطان معده را افزایش می دهد (5).

 

دستور تهیه یک غذای سالم با دانه زیره

بهترین راه استفاده از زیره در وعده های غذایی افزودن این ادویه به حمص می باشد. همچنین می توانید از زیره در کنار مرغ گریل شده و ماهی استفاده کنید.

 

دستور تهیه pico de gallo

pico de gallo یک غذای سنتی، خوش طعم و سرشار از موادمغذی ست که به راحتی قابل تهیه است. من پیشنهاد می کنم که حتما از این دستور غذایی در میان وعده های خود استفاده کنید و از خواص زیره که بسیار شگفت انگیز است بهرهمند شوید.

 

دانه زیره

تصویر برگرفته از سایت gimmesomeoven

 

 

دستورتهیه:

زمان موردنیاز: 5-10 دقیقه

سرو برای : 4 نفر

مواد اولیه :

9 عدد گوجه فرنگی خردشده

3-4 عدد فلفل سبز خردشده

3 یا 4 عدد لیموترش تازه

1 عدد پیاز خرد شده

100 گرم گشنیز خردشده

1 قاشق غذاخوری زیره

1 قاشق چایخوری فلفل سیاه

1 قاشق چایخوری نمک

 

آموزش تهیه : همه مواد را داخل یک ظرف بزرگ بریزید و بخوبی مواد را هم بزنید و سپس نوش جان کنید.

 

عوارض جانبی احتمالی :

دانه های زیره در حالت عادی اگر به میزان معمول استفاده شوند خطری ندارند. تحقیقات همچنین نشان داده است که امکان مصرف آنها در دوز های درمان توسط دهان وجود دارد.

زیره ممکن است لخته شدن خون را به تاخیر بیندازد پس افرادی که دچار مشکلات خونریزی هستند باید از مصرف آن پرهیز کنند. همچنین زیره ممکن است موجب کاهش سطح قندخون در بعضی افراد شود. اگر دچار بیماری دیابت هستید و زیره مصرف می کنید حتما قندخون خود را به خوبی کنترل کنید مراقب نشانه های hypoglicemia باشید. اگر شما عمل جراحی را در پیش دارید بهتر است حداقل تا دو هفته قبل از شروع این جراحی مصرف زیره را متوقف کنید. چراکه زیره در تعیین سطح قند خون شما موثر است.

 

برگرفته از : https://goo.gl/xATNgt

 

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *