جوانه ماش

خواص شگفت انگیز جوانه ماش و تاثیر جوانه ماش بر کاهش وزن

جوانه ماش و خواص ماش

 

ماش همانند نخود و عدس  از خانواده حبوبات است که سرشار از فیبر، پروتئین، آنتی اکسیدان و مواد مغذی گیاهی و طبیعی است. اما متاسفانه در اکثر نقاط جهان از این نوع حبوبات کمتر استفاده می کنند و بیشتر از نخود یا لوبیا سیاه استفاده می کنند. در حالی ماش ممکن است برای بسیاری از مردم آمریکا جدید باشد اما هزاران سال است که ماش و جوانه ماش عضوی از عادات غذایی مردم هندوستان است.

 

امروزه از ماش و جوانه ماش در سوپ های کنسرو شده و کنار بشقاب ها در رستوران استفاده می شود.

 

چرا باید ماش و جوانه ماش استفاده کنیم؟؟

ماش سرشار از درشت مغذی ها و ریز مغذی ها هستند مانند : منیزیم، فولات، مس، روی و ویتامین های خانواده B  و ویتامین C و K می باشد.

مصرف دانه های ماش به سرعت به انسان احساس سیری می بخشد ، سرشار از پروتئین، نشاسته و فیبر رژیمی هستند.

دانه های ماش به علت خواص بالایی که دارند در برابر بیماری مزمن ، بیماری های سن پیری مانند بیماری قلبی، سرطان و چاقی و چربی های شکمی انسان را مصون نگه می دارد.

 

شواهد بسیاری نشان داده است که غذاهای مشتق شده از گیاهان به صورت بالقوه برای سلامتی انسان مفید هستند و از بروز  بیماری ها مزمن جلوگیری می کنند. در میان منابع پروتئین های گیاهی ، ماش بیشترین توجه را به سوی خود جلب می کند.

همانطور که می دانید ماش یکی از بهترین منابع پروتئین گیاهی است. طبق تحقیقات مجله مرکزی شیمی ماش و جوانه ماش خاصیت آنتی اکسیدانی ، ضد میکروبی، ضد دیابتی ، ضد فشار خون و ضد تومور دارد.

 

اطلاعات تغذیه ای ماش

 

یک پیمانه ماش پخته شده حاوی مواد زیر است (درصد ها به صورت میزان مجاز مصرف روزانه پیشنهادی برای یک خانم بزرگسال است):

 212 کالری

14 گرم پروتئین

15 گرم فیبر

1 گرم چربی

4 گرم قند

321 میکروگرم فولات (100٪)

97 میلی گرم منیزیم (36٪)

0.33 میلی گرم ویتامین b1 تیامین (36٪)

0.6 میلیگرم منگنز (33٪)

7 میلیگرم روی (24 درصد)

0.8 میلی گرم اسید پانتوتنیک ویتامین B5 (8٪)

0.13 میلی گرم ویتامین B6 (11٪)

55 میلی گرم کلسیم (5٪)

 

اگر شما یک پیمانه جوانه ماش را به صورت خام مصرف کنید ، هر لیوان حدودا 31 کالری و 3 گرم پروتئین و 2 گرم فیبر دارد.

 

خواص جوانه ماش و ماش

 

جوانه ماش

 

1-کاهش سطح کلسترول بد خون و جلوگیری از بیماری های قلبی

مطالعات نشان داده است که ماش موجب کاهش سطح کلسترول بد خون می شود . دانه های ماش می توانند سطح کلسترول خون را تنظیم کنند . زیرا آنتی اکسیدان های موجود در آن ها مانند داروی قوی در برابر رادیکال های آزاد مبارزه می کند و از آسیب به عروق خونی و ایجاد التهاب جلوگیری می کند.

کلسترول LDL اکسیده شده یکی از بزرگترین دلایل بیماری های قلبی عروقی کشنده است. مانند حملات قلبی و سکته مغزی. کلسترول LDL داخل رگ های خونی انباشه می شوند (که به آنها اندوتلیوم گفته می شود) و جریان خون را متوقف می کنند.

ماش علاوه بر خاصیت ضد التهابی ، عروق خونی را پاکیزه نگه میدارد و به بهبود گردش خون کمک می کند.

 

2- به کاهش فشار خون بالا کمک می کند

از دیگر عوامل خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی فشار خون بالا است. محققان دریافتند که خاصیت کاهش فشار خون مان ممکن است به علت غلظت بالای پروتئینی به نام peptide در ماش باشد. که باعث جلوگیری از تنگ شدن عروق خونی می شود.

 

3- حاوی آنتی اکسیدان هایی است که از رشد سلول های سرطانی جلوگیری می کند

به نظر می رسد که سطح بالای آمینواسید های (الیگوساکاریدها و پلی فنول ها) در ماش یکی از اصلی ترین آنتی اکسیدان ها هستند که باعث جلوگیری از سرطان می شود.

مطالعات نشان دادند که در برابر تومورها مبارزه کرده و می تواند از بدن در برابر آسیب های DNA و جهش های سلولی خطرناک جلوگیری کند.

 

4- به جلوگیری از ابتلا یا درمان دیابت نوع 2 کمک می کند

شواهد قابل استنادی وجود دارد که نشان می دهد ماش خواص ضد دیابتی قابل توجهی دارد و به طور طبیعی می تواند به جلوگیری یا درمان دیابت نوع 2 کمک کند.

5- منبع غنی از پروتئین است

ماش حاوی میزان زیادی پروتئین است که این میزان پروتئین برای یک گیاه بسیار شگفت آور است . چرا که حدود 20 تا 24 درصد ساختار شیمیایی آن حاوی آمینواسیدها یا پروتئین ها است. گلوبین و آلبومین مهم ترین پروتئین های موجود در لوبیا هستند که بیش از 85 درصد از کل اسیدآمینه های ماش را تشکیل می دهند.

 

همچنین حاوی اسیدآمینه های دیگری مانند لیوسین، ایزولیوسین و والین است که درصورت ترکیب با منابع گیاهی دیگر مانند دانه های دیگر و سبزیجات مواد مغذی دیگری به آن اضافه شده و می تواند یک انتخاب بسیار عالی برای گیاهخواران و وگان ها باشد.

6- موجب افزایش ایمنی و حافظت در برابر عفونت ها و ویروس ها می شود

ماش همچنین خاصیت ضد میکروبی و ضد التهابی نیز دارد که موجب افزایش ایمنی بدن شده و در برابر باکتری ها، ویروس ها، سرماخوردگی و … از بدن محافظت می کند.

7- سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی مانند فولات و منیزیم

هر یک پیمانه ماش می تواند 100 درصد نیاز روزانه بدن شما به فولات (فولات با نام ویتامین B9 نیز شناخته می شود) را تامین کند. فولات یک ویتامین مهم برای سلول ها، رشد بافت ها، سنتز DNA، تعادل هورمون ها، عملکرد ذهن و حتی تولید مثل است. در حقیقت مصرف فولات در طول مدت بارداری مهم است . چراکه از زایمان زودرس، نقص لوله عصبی (ضایعه ای مادرزادی در ستون فقرات یا نخاع جنین است که در اولین ماه حاملگی اتفاق می افتد) جلوگیری می کند.

 

ماش حدود 36 درصد از نیاز روزانه یک زن بالغ به منیزیم را تامین می کند. اغلب بزرگسالان در معرض کمبود منیزیم هستند که بسیار مضر است. افراد باید در عادات غذایی خود به میزان کافی منیزیم مصرف کنند چراکه باعث کنترل استرس و تحمل درد می شود. منیزیم برای سلامت سیستم گوارشی، ضربان قلب مناسب و بازسازی بافت های ماهیچه ای در افراد بسیار مهم است.

 

8-مبارزه با چاقی و کمک به کاهش وزن

از آنجا که ماش سرشار از فیبر و پروتئین است موجب احساس سیری می شود. طبق تحقیقات انجام شده دریافتند که یک وعده غذایی حاوی حبوبات هایی که فیبر بالا دارد نسبت به وعده های غذایی بدون حبوبات دو برابر بیشتر هورمون سیری آزاد می کند.

خوراکی هایی که میزان آب و فیبر بالایی دارند را خوراکی های با حجم بالا می نامند مانند میوه ها ، سبزیجات که حجم زیادی از معده شما را می گیرند و شما احساس سیری می کنید.

بنابراین اگر شما به طور منظم ماش را استفاده کنید باعث می شود غذای کمتری بخورید و باعث تسریع روند کاهش وزن می شود.

 

9- موجب کاهش نشانه های PMS (سندرم پیش از قائدگی) در خانم ها می شود

سندرم پیش از قاعدگی (PMS) دارای نشانه های گسترده ای از جمله تغییرات خلقی، درد سینه، افزایش اشتها، خستگی، بدخلقی و افسردگی است. دانه های ماش مواد مغذی زیادی دارند از جمله ویتامن های گروه B مانند ویتامین B6 و فولات که هر دو برای کنترل نوسانات هورمونی که باعث علائم PMS می شوند بسیار مهم هستند.

ویتامین B، فولات و منیزیم برای کاهش درد و گرفتگی عضلات ، بدخلقی ، خستگی بسیار مفید است.

 

10- در مقایسه با حبوبات دیگر هضم بسیار راحت تری دارد

درحالی که بعضی از افراد با مصرف حبوبات دچار نفخ می شوند اما گفته شده که ماش یکی از حبوبات هایی است که به علت فیبر زیاد آن به راحتی هضم می شود و  فرد کمتر دچار نفخ می شود، در مواردی می تواند موجب سم زدایی شود و یا از بیماری هایی مانند سندرم روده تحریک پذیر یا یبوست جلوگیری کند.

 

شما می توانید دانه های ماش را خیس کنید و بگذارید تا جوانه بزند و سپس آن را بپزید و ادویه جات مرسوم که عمل هضم را افزایش دهد استفاده کنید. به این صورت دیگر اثرات منفی هاضمه و نفخ را تجربه نمی کنید. در هند آن را به همراه زنجبیل، زیره، گشنیز و زردچوبه مصرف می کنند تا هم طعم آن بهتر شود و هم چنین از هرگونه معده دردی جلوگیری کند.

 

تاریخچه پیدایش ماش

این گیاه برای اولین بار در هند رشد کرد. شواهد باستان شناسی نشان می دهند که ماش در حدود 4500 سال پیش در تمدن Harappan در منطقه پنجاب در هند رشد کرده است.

محققان ماش ها را به دو گونه مختلف تقسیم می کنند . نوعی که در جنوب هند رشد می کند و دانه های بزرگتری دارد . از حدود 3000 سال پیش درو می شود و نوعی دیگر که در شمال هند رشد کرده ، دانه های کوچتری دارد و قدیمی تر است. ماش پس از مدتی از هند به چین و سایر نقاط آسیای جنوب شرقی هم گسترش یافت.

 

سوابق نشان می دهند که در تایلند حدود 2200 سال است که از ماش استفاده می کنند. در حدود قرن 9 یا 10 میلادی به آفریقا آمد و در این منطقه به علت هوای گرم رشد مناسبی دارد و تغذیه مناسبی برای افراد این منطقه است. در ایالات متحده آمریکا از سال 1830 تا کنون مصرف ماش رشد کرده و امروزه 75 درصد از میزان این دانه در آمریکا از هند و چین وارد می شود.

 

دستورالعمل تهیه جوانه ها ( مانند جوانه ماش )

 

 

به نظر می رسد که جوانه ماش نسبت به دانه ماش خواص دارویی و مواد مغذی بیشتری دارد و هضم آن را آسان تر می کند، بنابراین سعی کنید تا جوانه آن را مصرف کنید.

در سال های اخیر محققان درباره خواص جوانه های حبوبات و دانه ها مطالعات فراوانی کرده اند و دریافتند که جوانه ماش باعث بهبود سیستم متابولیسم بدن شده و خواص بیشتری دارد. در طول فرآیند جوانه زنی آنزیم biosynthetic فعال می شود که باعث می شود مواد مغذی موجود در این ماده راحت تر جذب بدن شود. 

 

ماش و حبوبات ها حاوی فیتیک اسید هستند که موجب دیر هضم بودن آن ها می شود طی فرآیند جوانه زنی این فیتیک اسید موجود در ماش از بین رفته و موجب هضم راحت تر و جذب بهتر مواد غذایی و بهبود متابولیسم بدن می شود.

 

در غذاهای چینی از ماش برای تهیه پن کیک ها، کوفته ها و دسرها استفاده می شود و در کنار بشقاب سبزیجات و برنج سرو می شود.

ماش نسبت به دانه سویا حدود 50-60 درصد کربوهیدرات بیشتری دارد.

 

درصورت تهیه دانه های ماش به صورت خام می توانید یا آن ها را بپزید و یا آن را خیس کنید و جوانه آن را تهیه و مصرف کنید. جوانه های ماش را به سالادها یا ساندویچ های خود اضافه کنید .

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *